Jikrový salát
Poměr: 30 dkg jiker ze slanečka, ¼ litru mléka, 15 dkg cibule, 3 dkg kaparů, polévková lžíce pažitky, 1/8 litru octa, 1/16 litru oleje a trošku bílého pepře.
Postup: Blanku s jiker slanečka stáhneme a jikry namočíme asi na půl hodiny do mléka. Poté jikry vyndáme, a je-li nutno, trochu je pokrájíme, dáme do mísy a přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, jemně rozsekané kapary, jemně nakrájenou pažitku a vše dobře promícháme. Nyní dáme do hrnečku ocet, olej a bílý pepř, dobře to rozkvedláme, nalijeme na salátovou směs a vše znovu promícháme. Hotový salát upravíme na misku a postavíme na hodinu do chladu. Před podáváním salát ozdobíme na tvrdo uvařeným, rozsekaným vejcem, obroučkami z cibule a zelenou petrželí.
Takto připravený salát podáváme jako samostatný pokrm. Příloha: černý chléb a víno.
Pro 5 osob.
Úprava trvá 20 minut.