Ovocný salát orientálský

    Poměr: 20 dkg banánů, 20 dkg ananasu, 20 dkg sladkých jablek a 20 dkg mandarinek nebo sladkých pomerančů, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, kávová lžička moučkového cukru, 25 – 30 dkg majonézy smetanové a 5 dkg sloupnutých mandlí nebo pistácií.

 

    Postup: Nejdříve oloupeme jablka, odstraníme jádřinec, nakrájíme na kostičky, dáme do misky a pokapeme citronovou šťávou. Nyní čistě oloupeme ostatní ovoce a rovněž na kostky nakrájené přidáme k jablkům, směs pocukrujeme a opatrně zamícháme. Nakonec lehce ke směsi přimícháme majonézu a salát upravíme na misku. Povrch salátu posypeme jemně nasekanými mandlemi nebo pistáciemi.

    Salát podáváme hlavně k teplým smaženým masům, jako je smažený brzlík, dále k smažené drůbeži a ke zvěřině. Také jej podáváme jako samostatný pokrm.

 

Pro 6 – 8 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.