Žampionový salát

    Poměr: 35 dkg žampionů, šťáva z půlky citronu a 4 dkg másla.

    Na marinádu: 1/8 litru octa, 1/16 litru oleje, 5 dkg cibule, sůl, pepř a trochu jemně nakrájené zelené petržele.

 

    Postup: Žampiony omyjeme, očistíme, hlavičky sloupneme, nakrájíme na plátky a pokapeme je citronovou šťávou. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme nakrájené žampiony a asi tři minuty je podusíme. Podušené žampiony dáme ihned do misky, přidáme jemně nasekanou cibulku, osolíme, opepříme, polijeme octem a olejem a dobře promícháme. Žampionový salát upravíme na misku a posypeme zelenou petrželí.

    Podáváme k přírodnímu a smaženému telecímu řízku, k studené telecí pečeni, k hovězí sekané a šťavnaté pečeni, k roštěnkám, k pečeným a smaženým rybám, k smažené zelenině apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.