Žampionový salát
Poměr: 35 dkg žampionů, šťáva z půlky citronu a 4 dkg másla.
Na marinádu: 1/8 litru octa, 1/16 litru oleje, 5 dkg cibule, sůl, pepř a trochu jemně nakrájené zelené petržele.
Postup: Žampiony omyjeme, očistíme, hlavičky sloupneme, nakrájíme na plátky a pokapeme je citronovou šťávou. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme nakrájené žampiony a asi tři minuty je podusíme. Podušené žampiony dáme ihned do misky, přidáme jemně nasekanou cibulku, osolíme, opepříme, polijeme octem a olejem a dobře promícháme. Žampionový salát upravíme na misku a posypeme zelenou petrželí.
Podáváme k přírodnímu a smaženému telecímu řízku, k studené telecí pečeni, k hovězí sekané a šťavnaté pečeni, k roštěnkám, k pečeným a smaženým rybám, k smažené zelenině apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá půl hodiny.