Smržový salát

    Poměr: 70 dkg smržů, voda, trochu octa, soli, zcela málo tymiánu, 1 bobkový list, 15 dkg majonézy okořeněné a 4 polévkové lžíce mléka.

 

    Postup: Smrže, protože rostou na písčité půdě a písek lpí v jejich prohlubeninách, musíme mýt pod tekoucí vodou. Očištěné smrže nakrájíme příčně, protože jsou duté.

    Do hrnce dáme vodu, trochu octa, soli, tymiánu, bobkový lista přivedeme do varu. Očištěné smrže vložíme do polévkového síta, ponoříme je i s ním do vařící okořeněné vody a asi pět minut povaříme. Poté je vyndáme, necháme okapat, dáme do misky a vychladlé polijeme majonézou, rozředěnou mlékem. Lehce zamícháme a upravíme na skleněnou misku. (Vývar ze smržů vylijeme, protože obsahuje látky zdraví škodlivé.)

    Smržový salát podáváme k přírodním řízkům, bifteku, k masům pečeným na roštu, k vařeným, pečeným a smaženým rybám, k smažené zelenině, k vaječným pokrmům apod.

 

Pro 6 osob.

Úprava trvá půl hodiny.