Vývar ze zeleniny (k vaření ryb)
Poměr: 1 ½ litru vody, 1/16 litru octa, 20 dkg nakrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg nakrájené cibule, 1 bobkový list, 8 – 15 zrnek pepř, 4 – 8 zrnek nového koření, trochu tymiánu a sůl. (Koření dáme do plátěného hadříčku a motouzem převážeme, a to proto, abychom je mohli z vývaru snadno vyjmout.)
Postup: Do hrnce dáme vodu, ocet, sůl, přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a koření a vše vaříme 25 – 30 minut. Pak teprve vložíme připravenou rybu do vývaru.
Tento vývar dodá vařeným rybám jemnou příchuť zeleniny.
V tomto množství vývaru uvaříme 1 ½ - 2 kg ryb.
Důležité. K přípravě uvedených vývaru určených k vaření ryb můžeme místo pepře, nového koření a bobkového listu použít bazalky nebo ysopu, po případě šalvěje nebo koriandru, někdy i žampionů. Střídáním koření a někdy také přidáním vína do vývaru dostanou vařené ryby jinou chuť.