Postup při úpravě ryb
K přípravě studených rybích pokrmů nejčastěji používáme ryb vařených.
Vařené ryby nemají dost výraznou chuť. I když je tedy vaříme ve slaném vývaru, musíme je před vložením do vývaru ještě trochu osolit a vývar, ve kterém je vaříme, vhodně okořenit a trochu okyselit octem nebo citronovou šťávou.
Přidáme-li do vývaru, ve kterém ryby vaříme, ještě zeleninu, zlepšíme chuť vařených ryb ještě více.
Ryby vaříme jen za mírného varu a ponejvíce v odkryté nádobě, aby se nám nerozvařily.
Uvařené ryby necháváme většinou vychladnout ve vývaru, ve kterém se vařily. Pak je opatrně vyndáme lopatkou na ryby.
K přípravě některých studených rybích pokrmů můžeme místo ryb vařených použít ryb dušených. Dušené ryby jsou chutnější a hodnotnější, neboť dušením se rybí maso vylouží méně než vařením.
Pečené ryby se také dobře uplatní při úpravě studených rybích pokrmů.