Jablečná polévka
Poměr: 1 kg jablek, 1 citron, 20 dkg cukru, 5 dkg rozinek, 1 litr vody a čtvrt litru bílého vína.
Postup: 60 dkg jablek oloupeme, rozčtvrtíme, jádřinec vykrojíme a jablka vložíme do hrnce. Přidáme k nim polovinu šťávy z citronu, 14 dkg cukru, kousek citronové kůry, vše zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Uvařená jablka i s vývarem prolisujeme sítem do porcelánové misky, přilijeme 1/8 litru vína, promícháme a postavíme do chladu. Zbývající jablka oloupaná, očištěná a rozčtvrcená nakrájíme na tenké plátky, vložíme do kastrolku, pokapeme šťávou z druhů půlky citronu, přidáme 6 dkg cukru, 1/8 litru bílého vína a očištěné rozinky. Vše opatrně do měkka udusíme. Tato udušená jablka s rozinkami přimícháme k prolisovaným jablkům, dobře vychladíme a podáváme.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.