Vývar ze zeleniny k úpravě mas

    Poměr: 2 ½ litru vody, 20 dkg mrkve, 20 dkg petržele nebo pastináku, 10 dkg kapusty, 10 dkg celeru, 5 dkg cibule, 3 dkg tuku, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list a sůl.

 

    Postup: Vodu dáme do hrnce a vložíme do ní očištěnou, rozpůlenou zeleninu a do měkka ji uvaříme (asi hodinu). Očištěnou cibuli nakrájenou na kostičky podusíme na tuku, přidáme koření, vše zalijeme trochou vývaru ze zeleniny a asi 10 minut povaříme. Pak vše nalijeme do zeleninového vývaru, krátce zavaříme, osolíme a takto upravený vývar procedíme.

    Místo zeleniny uvedené v „poměru“ můžeme použít k přípravě zeleninového vývaru i pórku, květáku a různých odpadů ze zeleniny. Také houby podušené na másle, zvláště žampiony, dodají vývaru dobré chuti.

 

    2 litry vývaru.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.