Vývar z kostí (hovězích)
Poměr: 2 ½ litru vody, 60 dkg řídkých hovězích kostí (kloubových), 1 kost morková, 2 dkg másla, 8 dkg hovězích jater, 20 dkg zeleniny (celer, mrkev, petržel a kapusta), 4 dkg cibule, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, sůl.
Postup: Rozsekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a pomalým varem asi dvě hodiny vaříme. Pak přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a játra nakrájená na kostky, vše na másle podušené, pepř a nové koření a vaříme dále pomalým varem nejméně tři čtvrti hodiny. Poté vývar, je-li zapotřebí, osolíme a procedíme.
Důležité. Kosti z vývaru můžeme ještě jednou nebo dvakrát vyvařit. Abychom dosáhli dokonalého vyloužení všech přísad, solíme vývar až těsně před upotřebením. Také z kostí telecích nebo vepřových získáme dobrý vývar.
Asi 2 litry vývaru.
Úprava trvá 3 hodiny.