Skopová žebírka s rýžovým salátem

    Poměr: 6 skopových žebírek, sůl, trošku koření curry (nebo papriky a pepře), 6 dkg másla, 5 dkg celeru, 3 dkg cibule, vývar z telecích kostí, ¼ litru hnědé krycí rosolové omáčky ,1/8 litru studeného tekutého rosolu a 60 dkg rýžového salátu s olivami .Na zdobení rajská jablka a zelená petržel.

 

    Postup: Žebírka zbavíme tuku, nenaklepaná osolíme, posypeme kořením curry (nemáme-li je, paprikou a pepřem), vložíme do rozpuštěného másla, přidáme na plátky nakrájený celer a cibuli a žebírka na obou stranách pomalu do hněda opečeme. Potom je podlijeme vývarem a udusíme do měkka. Udušená žebírka vyndáme, dáme je mezi dvě prkénka, zatížíme a necháme vychladnout.

    Se šťávy z udušených žebírek odstraníme tuk a přidáme ji do krycí rosolové omáčky.

    Vychladlá žebírka dáme na drátěnou podložku, polijeme je krycí rosolovou omáčkou a postavíme do chladu. Když omáčka ztuhla, přetřeme žebírka tekutým studeným rosolem a necháme opět v chladu ztuhnout.

    Do středu okrouhlé mísy upravíme kopulovitě rýžový salát, který obložíme upravenými žebírky. Kolem žebírek dáme rajská jablka nakrájená na dílky a zelenou petržel.

    Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři. Příloha: chléb a kečup.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.