Skopová pečínka
Poměr: 1 kg skopové pečínky (maso ze hřbetu), sůl, 1 větší stroužek česneku, trochu pepře, 10 dkg slaniny, 6 dkg sádla, vývar z telecích kostí, 1/8 litru studeného tekutého rosolu a ¼ kg tuhého rosolu.
Postup: Maso opatrně z kostí seřízneme, zbavíme všeho tuku, odblaníme, potřeme česnekem utřeným se solí a slabě opepříme. Potom maso zabalíme do tenkých plátků slaniny a motouzem pevně převážeme.
Takto upravenou skopovou pečínku v pekáči v horkém sádle na všech stranách nejdříve prudce opečeme a pak pečeme do měkka, občas jí polévajíce šťávou z pečeně. Je-li šťávy málo, přilijeme trochu vývaru. Pečení trvá asi půl druhé hodiny. S upečené pečínky motouz odstraníme a necháme ji dobře vychladnout.
Šťávu zbavíme mastnoty, ke šťávě přilijeme trochu vývaru, povaříme, procedíme a do vychladlé přimícháme studený tekutý rosol. Touto rosolovou šťávou potřeme skopovou pečínku a postavíme ji do chladu k ztuhnutí. Potom pečínku nakrájíme na plátky, urovnáme ji na mísu a okraj mísy ozdobíme trojúhelníky vykrájenými z tuhého rosolu.
Podáváme jako samostatný pokrm a jako jídlo po večeři. Příloha: chléb, zeleninové saláty apod.
Pro 6 – 8 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.