Náprava sražené majonézy

 

    Sraženou majonézu zbytečně dále nemícháme a postavíme ji stranou. Do jiné čisté mísy vložíme jeden až dva čerstvé žloutky dokonale zbavené bílků, trochu je posolíme a začneme dělat nyní opatrněji majonézu novou. Když začne houstnout, přidáváme po lžících sraženou majonézu tak dlouho, až ji všechnu do nové zamícháme. Napravenou majonézu pak obvyklým způsobem dohotovíme.

    Někdy stačí, když do mísy na okraj sražené majonézy přidáme čerstvý žloutek, k němuž postupně za stálého míchání vařečkou přimícháváme sraženou majonézu tak dlouho, až dosáhneme opět správné hladkosti. Takto se dá napravit jen malé množství sražené majonézy.

    Těmito způsoby můžeme napravit i sraženou majonézu již okořeněnou. Srazí-li se nám majonéza v salátě, nedá se již napravit a takový salát se musí co nejdříve zkonsumovat.