Slávky marinované
Poměr: 6 připravených slávek , máslo z podušených slávek, trochu jemně nakrájené zelené petržele, malounko muškátového oříšku, nepatrné množství pepře a soli a šťáva z půlky citronu. – Kelímek.
Postup: Z podušených, otevřených slávek vyjmeme tělíčka, vous a tmavohnědé části lemující tělíčko odstraníme. Očištěná tělíčka i se šťávou dáme do rozpuštěného másla, přidáme jemně nakrájenou zelenou petržel, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a silně je nahřejeme. Nahřáté slávky dáme do porcelánového kelímku, tzv. kokotky, opepříme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a postavíme asi na půl hodiny do chladu.
Podáváme v kelímku jako předkrm.
Příloha: bílý chléb.
Pro 1 osobu.
Úprava trvá 15 minut.