Vývar s vínem k vaření raků

    Poměr: Na 10 raků 1 ¼ litru vody, 10 dkg mrkve, 6 dkg cibule, trochu zelené petržele a tymiánu, 1 bobkový list, 8 zrnek pepře, sůl a ¼ litru bílého vína.

 

    Postup: Do hrnce dáme vodu, vložíme do ní na kolečka nakrájenou mrkev a cibuli, jemně nakrájenou zelenou petržel, tymián, bobkový list, pepř a sůl. Vše povaříme asi 20 minut. Potom přilijeme bílé víno, a když se vývar začne opět prudce vařit, vhodíme do něho očištěné raky a uvaříme je.

    Důležité: Kromě výše uvedených vývarů, určených k vaření raků, můžeme použít také vývaru z koření, kyselého octem, určeného k vaření ryb, nebo vývaru z hovězího masa, po případě vývaru z hovězích kostí.