Galantina z telecíh
Poměr: 1,20 kg telecího hrudí, 1 dkg kořeněné soli , 2 litry vývaru ze zeleniny .Rosol zhotovený z vývaru a zelená petržel. – Ubrousek a motouz.
Na náplň: 25 dkg telecího masa, 25 dkg libového vepřového masa, 40 dkg syrového vepřového hřbetního sádla, 1 – 2 vejce, 1 dkg kořeněné soli , po případě 1/16 litru koňaku. – 10 dkg šunky a 10 dkg uzené slaniny.
Úprava náplně (kašoviny): Telecí i vepřové maso a syrové sádlo umeleme na masovém strojku a sítem prolisujeme. Ke kašovině přilijeme koňak, přidáme vejce a kořeněnou sůl a vše dobře promícháme. Šunku a slaninu nakrájíme na větší kostky, přimícháme je do kašoviny a postavíme do chladu.
Postup: Opláchnuté telecí hrudí zcela vykostíme, uděláme v něm otvor (kapsu) pro náplň, hrudí uvnitř i na povrchu posypeme kořeněnou solí, kapsu naplníme připravenou kašovinou a dobře zašijeme. Takto upravenou galantinu zabalíme do ubrousku, ovážeme motouzem a oba konce ubrousku motouzem pevně svážeme.
Zeleninový vývar přivedeme do varu, vložíme do něho kosti z vykostěného hrudí, pak připravenou galantinu pomalým varem vaříme asi půl druhé hodiny. Uvařenou, ve vývaru prochladlou galantinu vyndáme, motouz a ubrousek odstraníme, galantinu zabalíme do čistého ubrousku, motouzem ji opět ovážeme, vložíme zpět do vývaru, zakryjeme vhodným prkénkem, lehce zatížíme a postavíme přes noc do chladu.
Vychladlou galantinu z ubrousku vyndáme, osušíme a nakrájíme na plátky. Plátky upravíme vkusně na mísu, ozdobíme jemně rozsekaným rosolem, zhotoveným z vývaru, a zelenou petrželí. Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm i jako jídlo po večeři.
Příloha: bílý chléb, zeleninové nebo ovocné saláty apod.
Pro 8 – 10 osob.
Úprava i s vychladnutím trvá 24 hodiny.