Chleby a pečivo potřebné k přípravě chlebíčků
K přípravě chlebíčků se nejčastěji bere bílý chléb, tzv. veka – žemlovka. Tyto veky buď kupujeme již hotové, anebo si je můžeme sami zhotovit.
K přípravě malých obložených chlebíčků, tzv. miňonek, používáme pak docela uzoučkých vek průměru tří, nejvýše čtyř centimetrů. Nemáme-li takové úzké veky po ruce, postačí nám střed rohlíku. Kromě těchto vek používáme také bílého chleba čtverhranného o straně devět až deset centimetrů (tvaru velkého hranolu), z něhož krájíme čtverhranné chlebíčky. Tento chléb se hodí hlavně k přípravě chlebíčků proložených, tzv. anglických.
Také švýcarské briošky a houstičky se nám hodí na proložené chlebíčky.
Černý chléb k přípravě obložených chlebíčků, zejména restauračních, vyhovuje nejlépe ve tvaru šišky 2 kg těžké.