Chlebíčky anglické
Ze čtverhranného bílého chleba nakrájíme plátky asi tři čtvrti centimetru silné a potřeme je buď máslem, nebo některým z máslových krémů, po případě jemným pěnovým sýrem, jako je rajský, sardelový a lososový, dále pak sýr šunkový apod. Polovinu potřených plátků obložíme šunkou, kyselou okurkou, sýrem apod., druhou polovinou potřených plátků obložené plátky zakryjeme, takto připravené chlebíčky lehce zatížíme prkénkem a postavíme do chladu. Potom skrojíme okraje jednotlivých chlebíčků tak, aby vznikly pravidelné čtverce, a urovnáme je vkusně na mísu.
K proložení těchto chlebíčků se nejlépe hodí šunka, různá pečená masa, jako je vepřová, telecí a debrecínská pečínka, dále rostbíf, pečená drůbež a zvěřina, sýry, kyselé okurky apod., vše nakrájené na tenké plátky. Salátů s majonézou a jiných pokrmů podobného složení nelze k přípravě těchto chlebíčků použít, neboť jednak při zatížení chlebíčků, jednak při pojídání by se takováto náplň vytlačila.