Mosaikový chlebíček

    Poměr: 1 středně velká bílá veka souměrného tvaru, 30 dkg sardelového másla, 15 dkg šunky, 20 dkg vařeného uzeného hovězího jazyka, 10 dkg odkrojků z pečeného masa (může to být z telecí nebo vepřové pečeně nebo z pečené drůbeže), 2 na tvrdo uvařená vejce, 2 tvrdší kyselé okurky a po případě 1 dkg kapar.

 

    Postup: V misce pěnovitě utřeme sardelové máslo a přidáme k němu šunku, jazyk, pečené maso, vejce a okurky, vše nakrájené na kostičky, kapary vcelku a směs dobře promícháme.

    Bílou veku překrojíme v půli, střídku dlouhým nožem nebo vařečkou vydlabeme a vydlabanou veku naplníme připravenou směsí. Důležité je, abychom směs do vydlabané veky dobře zatlačili. Naplněné půlky veky zabalíme do papíru a postavíme na dvě hodiny do chladu, nejlépe do chladničky.

    Pak teprve veku nakrájíme na řezy asi centimetr silné a urovnáme je vkusně na mísu.

    Takto upravený chlebíček se výborně hodí k čaji.