Chlebíčky restaurační

    Z dvoukilové šišky černého chleba nakrájíme rovně centimetr silné krajíčky a kůrku kolem dokola odřízneme, aby se obložený chlebíček lépe krájel. Krajíčky namažeme buď máslem, nebo libovolným máslovým krémem. Na jeden konec povrchu jednotlivých krajíčků položíme list hlávkového salátu, na který dáme hromádku salátu s majonézou. Může to být salát francouzský, pražský, vlašský, ruský apod. K levé straně salátu s majonézou vystříkneme větší hvězdičku z liptovského, metského nebo podobného sýra. S pravé strany přiložíme k salátu dva kornoutky ze salámu, vedle kornoutků položíme lehce přehnutý plátek ze šunky nebo z telecí pečeně a vedle toho růžičku z lososa. Na zbývající nepokrytý povrch levé strany položíme olejovku. Střed chlebíčků pak postupně vyplníme čtvrtkou vařeného vejce, vějířkem z okurky a karafiátem z másla, který jsme naplnili kaviárem. Chlebíčky pak ještě můžeme vhodně ozdobit zelenou petrželí.

    Podle tohoto vzoru můžeme restaurační chlebíčky upravovat i z jiného vhodného materiálu.

    Protože je tento chlebíček hojně obložen, podáváme k němu ještě jeden krajíček chleba, potřený máslem, aby se na něj mohla část pokrmu přendat. Proto také přikládáme k restauračnímu chlebíčku příbor.

    Restaurační chlebíček podáváme jako studenou večeři.