Větrníky

    Poměr: Připravené pálené těsto. (Vajíčko nebo voda na potření a trochu tuku na plech.)

 

    Postup: Z páleného těsta vystřikujeme sáčkem a trubičkou s rovnou špičkou (nebo vykrajujeme polévkovou lžící) malé bochánky na slabě mastný plech. Vajíčkem nebo vodou je potřeme, vložíme je do středně teplé trouby (dobře vytopené) a nejméně osm minut troubu neotvíráme. Častým otvíráním trouby bychom zarazili vytváření páry v pečivu, která je rychle zvedá; otevřeme-li troubu, pečivo nám „spadne“ a zůstane nízké.

    Větrníky pečeme celkem asi 12 – 15 minut. Hotové a vychladlé vodorovně po šířce nakrojíme a plníme různými sýry, haší z masa, saláty s majonézou atd.

 

Asi 25 větrníků

Úprava trvá 1 hodinu.