Mořidlo z červeného nebo bílého vína

 

 Poměr: 2 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, stroužek česneku, 1 menší petržel, trochu tymiánu, 1 hřebíček, 2 bobkové listy, 10 zrnek pepře a trochu bazalky, osminu litru octa, litr bílého nebo červeného vína, čtvrt litru oleje (můžeme přidat též desetinu litru koňaku).

 Postup: Zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Připravené maso vložíme do kamenné nádoby, posypeme kořením a k němu přidáme nakrájenou zeleninu. Víno a ocet promícháme a nalijeme na maso. Nakonec přilijeme olej. Olej dáváme proto, abychom zamezili přístup vzduchu. Dbejme, aby maso bylo úplně potopeno. Pak postavíme nádobu s masem do chladné vzdušné místnosti. Maso občas obracejme. Toto mořidlo se nevaří.

Asi 1,5 litru mořidla.