Zelenina kořenová
Celer, černý kořen, červená řepa, karotka, mrkev, pastinák, petržel, ředkvička a ředkev.
Celeru, mrkve a petržele používáme k přípravě vývaru a vařených pak upotřebíme do různých salátů.
Černý kořen, tzv. hadí mord, je zeleninou lahůdkovou. V zimním období je velmi dobrou náhradou za chřest. Používá se jen kořenů této zeleniny, které jsou ponejvíce válcovité, 25 – 30 cm dlouhé a až 4 cm tlusté, barvy hnědé až černé. Dužnina je bílá a obsahuje tekutinu podobnou mléku. Sklízí se na podzim. Chráníme-li černý kořen proti mrazu, vydrží nám v zemi celou zimu. Používáme-li ho k přípravě salátu, omyjeme jej, oškrábeme a vložíme ihned do octové vody, aby se nám dužnina nezbarvila. Syrový, jemně nastrouhaný se uplatní jako přísada do majonézy, vařený pak do salátu. Černý kořen, pouze omytý, ne oškrábaný, nakládá se do octového nálevu a přidává pak k míchané zelenině v octě nakládané, kterou svým černým okrajem a bílým vnitřkem barevně zpestří.
Červená řepa má kořeny i dužninu tmavočervenou a příjemně nasládlou chuť. Očištěné kořeny vaříme vždy se slupkou. Dbejme však, abychom jak výhonek kořenu, tak i pozůstatky natě neodkrojili u samé dužniny, neboť tím během vaření červená šťáva z řepy uniká a dužnina řepy je bledá. Vařená řepa se jednak nakládá do octového nálevu, jednak se jí používá k přípravě různých salátů.
Karotka je malý druh mrkve. Mívá tvar kulatý jako ředkvička nebo tvar podlouhlý jako ředkev. Je to ponejvíce raná zelenina. Mívá daleko jemnější chuť než mrkev. Pojídá se často za syrova nebo se dává dušená do zeleninových salátů.
Pastinák má vřetenovitý, masitý, žlutavě bílý kořen. Chuť má i jako celer i jako petržel a používá se ho jako náhrady těchto zelenin. Znamenitě se též hodí k přípravě salátu.
Ředkvička má sladkou, trochu štiplavou chuť. Pojídá se hlavně syrová, neoloupaná, hodí se však též k přípravě salátu a pro své zabarvení je velmi vhodnou ozdobou všech studených pokrmů.
Ředkev má chuť ostrou a pálivou a pojídá se ponejvíce syrová.