Předběžná příprava želatiny
Želatinu, ať v prášku nebo v lístcích, necháme nejdříve nabobtnat, a to výhradně ve studené vodě. To trvá u práškové asi pět minut a u lístkové asi deset minut.
U práškové želatiny je takovýto postup: Chceme-li zhotovit litr rosolu, vezmeme jeden a čtvrt litru tekutiny a potřebné množství želatiny. Do hrnečku dáme práškovou želatinu, zalijeme ji čtvrtinou litru odměřené tekutiny a necháme nabobtnat. Ostatní tekutinu přivedeme do varu a nabobtnalou želatinu k ní postupně přidáváme, dobře promícháme, směs minutu povaříme a odstavíme. Kdybychom přelili želatinu v prášku horkou vodou, utvoří se nám hrudky, které se slepí a těžko nabobtnají. Takto připravenou želatinu bychom pak musili v tekutině dlouho vařit, aby se nám dobře rozpustila. Tím by se nejen snížila její rosolovací schopnost, ale začala by též nepříjemně páchnout klihem.
U želatiny v lístcích postupujeme takto: Želatinu nejdříve rychle opláchneme studenou vodou, pak ji dáme do porcelánové misky a nalijeme na ni tolik vody, aby byla potopena. Když dostatečně ve vodě nabobtná, dobře ji v dlani vymáčkneme a přidáme ji do připravené vařící tekutiny, asi minutu povaříme a okamžitě odstavíme. V lístcích nabobtnalá želatina se velmi snadno rozpouští, a proto ji dáváme přednost před práškovou. I zde dbejme toho, aby se tekutina se želatinou zbytečně dlouho nevařila, neboť by rosolovací schopnost poklesla. Čtyři lístky želatiny váží přibližně jeden dekagram.