Vína

    Do pokrmů, které ještě budeme upravovat teplem, přidáváme víno až před dohotovením pokrmu. Zastaralý způsob, tj. dušení nebo vaření pokrmů současně s vínem, se nedoporučuje, protože aromatická chuť vína vyprchá.

 

    Bílých přírodních vín používáme hlavně při úpravě pokrmů z telecího masa, drůbeže, ryb, korýšů a rosolů. Přidáváme je také do některých studených omáček apod. Přidáním bílého vína získá pokrm příjemnou nakyslou chuť.

 

    Červených přírodních vín používáme zejména při úpravě pokrmů z hovězího masa nebo ze zvěřiny. Přidáváme je též do některých studených omáček.

 

    Suchá sladká a desertní vína přidáváme jen tam, kde chceme dosáhnout speciální chuti připravených jídel. Pro jejich výraznou chuť a vůni stačí jen malé dávky. Jsou to hlavně tyto druhy vín: madeira, marsala, portské, sherry.