Vejce slepičí

    Vejce slepičí jsou pro své všestranné upotřebení ve studené kuchyni potravinou velmi důležitou a pro lidskou výživu velmi cennou, neboť obsahují hodnotné bílkoviny, nerostné látky a vitamíny.

    Používáme jich jak ve stavu syrovém, tak i pečená, vařená atd. Pro úpravu majonéz, vajec ztracených a vařených na tvrdo používejme pokud možno jen vajec čerstvých, to je ne starších než 14 dnů od snesení. Sušených nebo mražených slepičích vajec (melanž) používejme k přípravě pokrmů, které se řádně propékají nebo provařují. Mražená slepičí vejce musíme po rozmražení ještě téhož dne upotřebit.

    Velmi záleží na tom, aby vařená vejce byla vzhledná, tj. aby žloutek byl pokud možno uprostřed a aby se dala stejnoměrně dělit.

    Vaříme-li vejce na tvrdo, pak je nevařme zbytečně dlouho, neboť bílek se od žloutku odděluje a na žloutku se utvoří nazelenalý, nevzhledný povrch. Při krájení na kolečka pak žloutek snadno vypadává. Vejce správně vařená jsou po rozkrojení jasná, žloutek krásně žlutý a chutný.