Vejce čejčí a vejce racků
Vejce čejčí a vejce racků. Čejčí vejce jsou poněkud větší než vejce holubí a váží přibližně 25 – 30 gramů. Mají olivově zelenou skořápku s tmavými tečkami. Ponejvíce se vaří na tvrdo.
Před použitím vejce nejdříve přezkoušíme, zda jsou čerstvá, a to tímto způsobem: Čejčí vejce opatrně vložíme do studené vody, a klesnou-li na dno, jsou naprosto čerstvá. Starší, tedy špatná vejce se vynořují na povrch a nejsou již poživatelná.
Přezkoušená vejce vložíme do studené vody a vaříme je od začátku varu 8 minut. Uvařená vajíčka nejdříve vložíme do studené vody a vychladlá oloupeme.
Racčí vejce mají většinou šedohnědé, někdy i nazelenalé nebo i bílé zabarvení, nejčastěji jsou kropenatá a váží přibližně 30 – 40 gramů. Vařená vhodně upravená vejce racčí jsou pochoutkou.
Před vařením vejce nejdříve přezkoušíme tak jako vejce čejčí. Pak je vkládáme do studené vody a vaříme od počátku varu 8 minut. Uvařená vajíčka vložíme do studené vody a vychladlá oloupeme.
Vejce čejčí a vejce racčí, vařená na tvrdo, můžeme upravovat podobně jako vejce slepičí s různými přílohami, jako jsou: smetanový křen, jemné majonézy, různé jemné rýžové a zeleninové saláty, houby atd.