Tuky emulgované a ztužené
Tuky emulgované, nesprávně nazývané umělé, vyrábějí se z rostlinných a živočišných tuků, k nimž se přidává kyselina benzoová, která je konservuje. Na trhu jsou pod jménem margarin v několika druzích, jako je mléčný, stolní apod. Tuku emulgovaného, tzv. margarínu, používá se hlavně do pečiva, pro přípravu jíšek, k vaření a dušení.
Tuky ztužené, tak zvané stoprocentní, vyrábějí se hlavně ze surovin rostlinného původu. Ztužený pokrmový tuk 100 % se výborně uplatňuje při smažení a pečení pokrmů. Veškeré tuky musí mít příjemnou chuť i vůni a musí mít stejné, přirozené zabarvení.
Tuk vícekrát přehřátý, přepálený, je velmi těžce stravitelný. Nepoužívejme proto takových tuků, neboť jsou zdraví škodlivé.
Tuk zkažený, tzv. žluklý, poznáme podle změny barvy, vůně a chuti. Takový tuk je jakostně závadný a prakticky nepouživatelný. Dbejme proto, abychom tuky uchovávali v temné, suché, studené místnosti. Chráníme je proti přístupu vzduchu zakrytím, a zejména oleje dobře zazátkujeme, aby nám nežlukly.