Sýry tvarohové
Liptovský, pivní, brynza, imperial a žervé (krémový sýr).
Pivní sýr se upravuje z tvarohu různé tučnosti s přidáním smetany, másla a různého koření. Liptovský sýr pak z brynzy.
Pravá brynza je vyrobena z plnotučného mléka ovčího. Chuť brynzy má být jemná a ne štiplavá. Má mít nazelenalý nádech a má se snadno roztírat. Nejchutnější brynza je v květnu.
Žervé se vyrábí z mléka s přísadou smetany. Jeho chuť je velmi jemná. Podává se čerstvý. Používá se ho také jako pomazánky na chléb, k plnění sýrového pečiva apod. Je nejsnáze stravitelný ze všech sýrů, a proto je vhodný i pro nemocné a rekonvalescenty. Tytéž vlastnosti má i nový druh krémového sýra zv. imperiál (solený žervé).