Zabíjení ryb, úschova zabité ryby

     Živou rybu zabalíme do mokré utěrky, položíme na prkénko hřbetem vzhůru, a udeříme ji obrácenou sekyrkou nebo paličkou do temene hlavy. Ostrým nožem těsně za hlavou uděláme hlubší řez, čímž oddělíme mozek od páteře. Takto rybu ihned usmrtíme. Umrtvit rybu tak, že se přeřízne páteř blíže ocasní ploutve, se nedoporučuje.

     Úhoř má tuhý život. Proto ho musíme zabít jinak. Nejdříve jej uchopíme do utěrky a hlavou nebo hřbetem prudce udeříme o hranu stolu. Omráčenému úhoři přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř, krev necháme vytéci a vyvarujeme se styku s ní. Úhoře dáme do chladu. Teprve za 2 – 3 hodiny začneme jej dále zpracovávat.

     Jak při zabíjení, tak i při další kuchyňské úpravě ryb dávejme pozor, aby se nám krev nebo hlen (sliz), zejména z úhoře a z lína, nedostaly do oka nebo při zranění do krve, neboť obojí může způsobit záněty. Pečením, dušením nebo vařením nebezpečí jedovatosti pomíjí.

 

     Chceme-li zabitou rybu uschovat, musíme ji ihned vykuchat, aby se v ní nerozkládaly vnitřnosti. Vykuchanou očištěnou rybu dobře zabalíme do pergamenového papíru, aby k ní nemohl vzduch. Zabalenou položíme do pekáče s jemně rozsekaným ledem, který musíme podle potřeby doplňovat.