Vykostění a stahování ryb
Rybu nejdříve vykucháme, aniž odstraňujeme šupiny. Hlavu, je-li třeba, usekneme. Pak ostrým širším nožem maso u ocasní ploutve nakrojíme a řezem vedeným směrem od ocasu k hlavě těsně po páteři rybu rozpůlíme. Můžeme ji také rozpůlit opačným postupem, tj. od hlavy k ocasu. Zapíchneme nůž s břišní strany těsně nad páteří do masa a podél páteře rybu směrem k ocasu rozřízneme na dvě půlky. Páteř vykrojíme nožem.
Kůži stahujeme takto: Jednu půlku ryby položíme na prkénko kůží dospodu a u ocasu kůži malounko nožem uvolníme, abychom ji mohli uchopit do ruky. Nyní vsuneme mezi uvolněnou kůži a maso nůž, stále jej přitlačujeme ke kůži a řezem oddělíme kůži od masa. S druhou půlkou učiníme totéž. Maso zbavené kůže (tzv. filé) necháme vcelku, je-li menší; je-li větší, rozkrájíme je na více dílů. Kůži stahujeme většinou jen u starších ryb a používáme jí, zvláště je-li z hladkého kapra, i s odkrojenou hlavou k přípravě rybího rosolu.