Ryby mořské
Odborně upravené maso z mořských ryb je vítanou obměnou jídelního lístku. Pro svůj rybí pach a výraznou rybí chuť však nejsou mořské ryby dosud u nás tak oblíbeny, jak by si zasloužily pro svou biologickou hodnotu. Také částečná neznalost kuchyňské úpravy přispívá k malému rozšíření této tak důležité potravy.
Hodnota mořských ryb je nejen v značném obsahu vitamínu A a D, ale zejména také v jodu, který je v rybím mase uložen. Pro tyto cenné látky je maso z mořských ryb pro lidskou výživu velmi důležité.
Ale výživná hodnota mořských ryb a jakost jejich masa není vždy stejná. Rozhoduje tu několik činitelů, jako stáří, tučnost, zdravotní stav, doba tření atd. Maso z ryb hubených je méně chutné než z ryb tučnějších.
Mořské ryby se k nám dovážejí čerstvé, zmrzlé, zmražené, solené, sušené, uzené nebo konservované.