Šťávy ovocné

    Tyto šťávy se připravují z různých druhů ovoce. Pro nás mají význam přírodní šťávy, které se získávají lisováním: citronová, pomerančová, mandarinková, grapefruitová, malinová, rybízová a višňová.

    Používá se jich k přípravě omáček, různých salátů apod. Zejména malinová šťáva s octem je výbornou přísadou do celerového salátu.

    Malinovou šťávu s octem připravíme takto:

    1 kg malin prolisujeme a získaný protlak dáme do láhve se širokým hrdlem. Přilijeme k němu desetinu litru osmiprocentního octa a postavíme ho otevřený na pět dnů na teplé místo anebo na slunce. Vykvašenou šťávu (protlak) pak procedíme plátěným ubrouskem a přidáme do ní tolik cukru, kolik šťáva váží. Tuto směs povaříme prudce 10 minut. Hotovou šťávu nalijeme do nahřátých lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.