Skořápkové ovoce
Jádra vlašských ořechů se dávají do speciálních salátů, a to jemně nastrouhaná. Celých jader užíváme k zdobení.
Mandle je plodem teplomilného stromu mandloně, rostoucího ve střední Asii a na Krymu. Plod (semeno) je obalem dřevnatou skořápkou a do obchodu se dodává buď ve skořápce, anebo vyloupnutý. Před upotřebením ve studené kuchyni musíme mandle nejdříve sloupnout, a to tak, že je jen na okamžik ponoříme v cedníku do vařící vody a pak slupku snadno odstraníme. Kdybychom je nechali déle ve vařící vodě, změknou. Používáme jich k přípravě pečených husích jater, k některým studeným omáčkám, nádivkám apod.
Pistácie jsou jádra obalená dřevnatou skořápkou a podobají se tvarem vyloupnutým burským oříškům. Jsou to plody pistáciového stromu, rostoucího ve střední Asii. Jádra sama jsou sytě zelená, mají hnědofialovou slupku, kterou po spaření horkou vodou snadno odstraníme. Pro jejich chuť, připomínající mandle, užívá se jich při úpravě galantin, paštik a speciálních salámů.