Ovoce

    Vhodnou a cennou surovinou pro přípravu mnoha studených pokrmů je ovoce, a to nejen pro svou osvěžující a lahodnou chuť, ale hlavně pro bohatý obsah vitamínů, zvláště důležitého vitamínu C. Protože ovoce používáme nejvíce ve stavu syrovém a využijme jak jeho dužnin, tak i šťáv, zvýšíme tím značně biologickou hodnotu upravených pokrmů. Využitkujme proto plnou měrou čerstvého ovoce vždy v době jeho sezony, neboť v tomto stavu je pro lidskou výživu nejhodnější. Teprve při nedostatku čerstvého ovoce, a zvláště koncem zimy a začátkem jara, poslouží nám ovoce zmražené anebo konservované. Je samozřejmé, že čerstvé plodové ovoce před jeho dalším zpracováním nejdříve důkladně omyjeme pod proudem tekoucí pitné vody, nebo je ponoříme na 30 vteřin do horké vody.

 

    Ovoce, vhodné pro úpravu studených pokrmů, dělíme na jádrové, peckovité, bobulovité, skořápkové a jižní.