Vaření luštěnin

    Luštěniny nejdříve přebereme a vypereme ve studené vodě. Žlutý hrách, fazole a zejména soju namáčíme přes noc do studené vody. Čočku pouze na 2 – 4 hodiny. Pak vodu slijeme. Nabobtnalé luštěniny zalijeme čistou vodou, nesolíme však, kromě soje, uvaříme do měkka. Vodu z namočených luštěnin slijeme, protože má většinou nepříjemnou chuť. Je sice známo, že během máčení luštěnin se z nich vylouží některé cenné látky, které přejdou do vody, ale tato nevýhoda nevyváží chuťovou jakost luštěnin vařených v čerstvé vodě. Nejlepší a nechutnější jsou luštěniny z poslední sklizně. Jsou také uvařeny v kratší době. Vaříme je však zvolna na mírném ohni a ne příliš dlouho, aby se nám zbytečně nerozvařily. Vody dáme jen tolik, aby byly dobře potopeny.

    U soje je postup pozměněn v tom směru, že ji vaříme ve slané vodě. Protože sojové boby hodně nabobtnají, je nutné přidat dostatečné množství vody, a to na 20 dkg sojových bobů asi 3 litry vody. Vaříme pomalým varem přibližně dvě a půl hodiny. Počítejme s tím, že se sojové boby i po delším vaření nerozvaří a tudíž nezměknou na kaši. Nepoužijeme-li vařených sojových bobů ihned k přípravě pokrmů, uchováme je ve vlastním vývaru v chladné místnosti.