Škeble

Vyskytují se ve velikém množství a v mnoha druzích, zejména v severních mořích.

Příprava slávek

     Většinou lpí na jejich povrchu písek. Aby se od lastur lépe odloučil, ponoříme je na několik hodin do studené vody. Potom slávky oškrábeme, okartáčujeme a několikrát v čisté vodě opereme. Do kastrólku dáme 5 dkg másla, kousek bobkového listu, soli, malounko pepře, pak na to vložíme připravené slávky, zakryjeme je a dusíme tak dlouho, pohybujíce při tom kastrólkem, až se otevřou. Trvá to asi 5 minut. Z otevřených slávek vyjmeme tělíčka; vous a tmavohnědé části lemující tělíčka odstraníme. Takto připravené buď krátce podusíme, usmažíme nebo marinujeme.

     Ke kuchyňské úpravě používáme slávek jen pevně uzavřených. Pootevřené jsou v rozkladu a jedovaté. Tělíčka slávek, jež po dušení (po otevření) sytě zčervenala anebo dokonce zčernala, jsou rovněž jedovatá, a proto nepoživatelná. Tělíčka slávek dobrých, zdravých, tudíž poživatelných, jsou žlutá nebo růžová. Jejich výživná hodnota je přibližně stejná jako ústřic; jsou však tíže stravitelné.