Kečup

     Kečup z rajských jablek je omáčky velmi pikantní, zhotovená z protlaku rajských jablek a vhodně okořeněná.

 

    Kečup lze koupit již hotový; můžeme jej však zhotovit též sami, a to tímto způsobem:

 Poměr: 5 kg rajských jablek, ½ kg cibule, 1 stroužek česneku, 10 dkg cukru, trochu soli, půl kávové lžičky muškátového květu, 1 kávová lžička pepře, 1 kávová lžička hořčicového semínka, 5 hřebíčků a 1/8 l octa, pokud možno vinného (asi kávovou lžičku benzoanu sodného).

 

    Postup: Cibuli jemně nakrájíme, vložíme do vody a necháme přes noc stát. Druhý den vodu slijeme, k cibuli přidáme omytá, na menší kousky nakrájená rajská jablka a ocet. Hodinu však povaříme. Poté přidáme koření a rozetřený česnek a směs vaříme za občasného míchání tak dlouho, až se nám množství zmenší na polovinu. (Trvá to něco přes hodinu.) Pak vše žíněným sítem prolisujeme a vychladlou směs naplníme do sklenic. Přidáme-li do kečupu kávovou lžičku benzoanu sodného a naplníme-li pak kečup do lahví, vydrží nám v chladu a dobře zazátkovaný několik měsíců. Takto připravený kečup má výbornou chuť. Nemáme-li hotový kečup po ruce, můžeme si jej narychlo připravit. Postup je tento: Do obyčejného protlaku z rajských jablek přidáme trochu soli, moučkového cukru, citronové šťávy, malounko mleté skořice, trochu muškátového květu, sladké papriky, pepře, několik kapek worcesterové omáčky a dobře vše zamícháme. Je-li zapotřebí, přibarvíme směs trochou šťávy z červené řepy.

    Kečupu se používá do majonéz, omáček, marinád, tvarohu apod.