Předběžná úprava a vaření bramborů
Brambory nejdříve před vařením přebereme a dobře ve vodě omyjeme, a je-li třeba, oškrábeme. Letošní brambory, pokud to kuchařská úprava nevyžaduje jinak, vaříme ve slupce. Vaření ve slupce se ovšem doporučuje jen potud, pokud nezačnou klíčit. Jakmile jsou brambory starší nebo začínají klíčit, je nezbytně nutné je před vařením oloupat. Při škrábání nebo loupání bramborů použijeme nožů nebo škrabek z nerezavějící oceli. Připravené brambory vložíme do hrnce, zalijeme pokud možno vařící vodou, již dáme jen tolik, aby byly zakryty. Postavíme na plotnu a dbáme, aby se brzy vařily, neboť i tím zabráníme větší ztrátě vitamínů. Na podzim, tedy po sklizni, vaříme je přibližně 30 – 40 minut, starší brambory o něco déle. Doba vaření záleží ovšem také na tom, jaké množství vaříme. Po každé však, než vařené brambory odstavíme, zjistíme si zkouškou, zda jsou již dosti měkké. Nejlépe to zjistíme tupou špejlí. Prostrčíme-li ji bramborem snadno, je to známka, že jsou dost uvařené. Přidáme-li při vaření bramborů trochu soli, zvýšíme tím jejich chuť. Uvařené brambory ihned scedíme a pro přípravu salátů necháme vychladnout. Jsou-li vařeny ve slupce, oloupeme je až před samým použitím. Pro úpravu salátové kaše musíme vařené brambory ještě horké oloupat a ihned prolisovat žíněným sítem; upotřebíme teprve vychladlých.